Aeropress
Kawa to produkt, który większość ludzi pije głównie ze względu na jej właściwości pobudzające. Warto natomiast wiedzieć o tym, że kawa ma wielkie możliwości smakowe i gdy ją odpowiednio przyrządzimy, to potrafi oczarować. Istnieje mnóstwo sposobów na zaparzenie kawy, a w ostatnich latach bardzo popularne stały się alternatywne metody parzenia. Dzięki takim narzędziom jak drip, chemex czy aeropress możemy odkryć unikalne właściwości, jakie kryje w sobie ziarno kawy. Dzisiaj zademonstrujemy Wam aeropress, który niezwykle łatwo zdobył światową renomę.
Czym jest aeropress?
Aeropress to niewielkie urządzenie do parzenia kawy, które kształtem przypomina strzykawkę i działa na takiej samej zasadzie. Skonstruowany jest z poliwęglanu, a składa się z trzech części - cylindra, sitka oraz tuby zakończonej gumową uszczelką. Aeropress został skonstruowany dość niedawno, bo w 2005 roku przez Amerykanina Alana Adlera, a dzisiaj jest tak popularny, że organizowane są mistrzostwa świata w wyciskaniu aeropressu.
Aeropress parzy kawę pod ciśnieniem oraz jest bardzo łatwy w obsłudze. Dzięki jego małym rozmiarom z łatwością można zabrać go ze sobą w podróż i cieszyć się zawsze wyśmienitą kawą.
Jaka kawa do aeropressu?
Do aeropressu zalecamy użytkować kawy ziarnistej, zmielonej tuż przed samym zaparzeniem. Najczęściej korzysta się z jasno palonych kaw segmentu specialty, z których aeropress wyciska wszystkie najważniejsze wartości smakowe. Nie jest to jednak sztywna reguła. Do parzenia w aeropressie możesz użyć swojej ulubionej kawy, z której korzystasz na co dzień.
Co jest konieczne do parzenia kawy w aeropressie?
Kupując aeropress otrzymujesz cały zestaw, w którego skład dodatkowo wchodzi zestaw filtrów, mieszadełko, lejek oraz miarka na kawę. Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że sporo jest tych części, jednakże błyskawicznie przekonasz się, że korzystanie z aeropressu nie jest wcale złożoną czynnością i przysparza dużo satysfakcji. Do kompletu potrzebujesz jeszcze tylko przegotowanej wody i młynka do kawy.
Jak zaparzyć kawę w aeropressie?
Parzenie kawy w aeropressie może wyglądać na dość trudną czynność, lecz gwarantujemy, że odnosząc się do poniższych informacji, sporządzisz naprawdę smaczną kawę. Wiadomo, że trening czyni mistrza, a już po paru zaparzonych kawach stanie się to dla Ciebie odruchem.
Liczby i proporcje dla aeropressu:
• temperatura wody - 85-94°C
• ilość kawy - 7-9 gram/100 ml wody, czyli 16-22 gram na cały aeropress
• wstępne zaparzanie, czyli preinfuzja - 50 ml wody i 30 sekund
• czas parzenia (bez przeciskania) - 120 sekund
• przeciskanie - 20-30 sekund
W pierwszej kolejności włóż papierowy filtr do sitka oraz przykręć je do cylindra. Postaw na naczyniu i przelej przez niego ciepłą wodę tak, aby pozbyć się papierowego posmaku z kawy. Potem wsyp zmieloną kawę do aeropressu i wlej około 50 ml wody. Odczekaj około 30 sekund, aby kawa mogła się otworzyć przy początkowym kontakcie z wodą. Wlej resztę wody tj. około 200 ml i odczekaj 60-120 sekund.
Podczas parzenia możesz przemieszać kawę w cylindrze, dzięki czemu stanie się bardziej wyrazista i mocniejsza. Po upływie czasu załóż tłok na cylinder i powoli jednostajnym i spokojnym ruchem rozpocznij przepuszczać kawę do filiżanki lub dzbanuszka. Gdy usłyszysz charakterystyczny syk, skończ przeciskać i odstaw aeropress.
Podsumowanie
Otrzymany napar jest bardzo czysty, klarowny oraz pozbawiony fusów. Odpowiednio zaparzona kawa przedstawi nam swój prawdziwy smak i aromat, który z pewnością Cię zafascynuje. Gdy nabierzesz praktyki w parzeniu aeropressu, możesz eksperymentować z wykorzystanymi proporcjami kawy, poziomem jej zmielenia lub temperaturą wody. W alternatywnych metodach parzenia najciekawsze jest to, że nawet najmniejsza zmiana w całym procesie może zupełnie zmienić smak naszej kawy. Jeżeli jakość kawy jest dla Ciebie ważna i lubisz zabawy w kuchni, to aeropress jest dla Ciebie doskonałym urządzeniem.
Wpis powstał we współpracy z Konesso, a jeden produkt z tego sklepu znajduje się w moim pudełku.
Nigdy o tym nie słyszałam, jak ja mało wiem o kawie :))
OdpowiedzUsuńostatnio siostrzeniec pozcęstował mnie kawą z tego urządzenia :)
OdpowiedzUsuńKochana, ja kupiłam aeropress jakies 3 miesiące temu i od tej pory kawa z niego to mój codzienny rytuał. Przerzuciłam się z rozpuszczalnej właśnie na parzoną i znalazłam tanią, zajmującą mało miejsca alternatywę dla wymarzonego ekspresu ciśnieniowego. Jest tak cudowny, że z przyjemnością będę dawać go w prezencie kawoszom z rodziny i wśród znajomych :) A to, co sama musze do niego dokupić, to elektryczny czajnik z termometrem oraz zpieniacz do mleka. I będę miała komplet :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie urządzonko przyznam :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja.
OdpowiedzUsuńsuper nowość Gosiu dla smakoszy kawy takich jak ja;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie widziałam czegoś takiego :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja i ciekawy post !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Pierwszy raz słyszę :)
OdpowiedzUsuń