5/09/2018

Pachnące kawą - Aeropress

Kochani, pora na kolejny kawowy wpis. Dziś o jednej z alternatywnych metod parzenia kawy - Aeropress. Co to jest, jak wygląda i jak się go używa, dowiecie się z tego wpisu:)



Aeropress

Kawa to produkt, który większość ludzi pije głównie ze względu na jej właściwości pobudzające. Warto natomiast wiedzieć o tym, że kawa ma wielkie możliwości smakowe i gdy ją odpowiednio przyrządzimy, to potrafi oczarować. Istnieje mnóstwo sposobów na zaparzenie kawy, a w ostatnich latach bardzo popularne stały się alternatywne metody parzenia. Dzięki takim narzędziom jak drip, chemex czy aeropress możemy odkryć unikalne właściwości, jakie kryje w sobie ziarno kawy. Dzisiaj zademonstrujemy Wam aeropress, który niezwykle łatwo zdobył światową renomę.

Czym jest aeropress?

Aeropress to niewielkie urządzenie do parzenia kawy, które kształtem przypomina strzykawkę i działa na takiej samej zasadzie. Skonstruowany jest z poliwęglanu, a składa się z trzech części - cylindra, sitka oraz tuby zakończonej gumową uszczelką. Aeropress został skonstruowany dość niedawno, bo w 2005 roku przez Amerykanina Alana Adlera, a dzisiaj jest tak popularny, że organizowane są mistrzostwa świata w wyciskaniu aeropressu.
Aeropress parzy kawę pod ciśnieniem oraz jest bardzo łatwy w obsłudze. Dzięki jego małym rozmiarom z łatwością można zabrać go ze sobą w podróż i cieszyć się zawsze wyśmienitą kawą.

Aeropress - zaparzacz do kawy



Jaka kawa do aeropressu?

Do aeropressu zalecamy użytkować kawy ziarnistej, zmielonej tuż przed samym zaparzeniem. Najczęściej korzysta się z jasno palonych kaw segmentu specialty, z których aeropress wyciska wszystkie najważniejsze wartości smakowe. Nie jest to jednak sztywna reguła. Do parzenia w aeropressie możesz użyć swojej ulubionej kawy, z której korzystasz na co dzień.

Co jest konieczne do parzenia kawy w aeropressie?

Kupując aeropress otrzymujesz cały zestaw, w którego skład dodatkowo wchodzi zestaw filtrów, mieszadełko, lejek oraz miarka na kawę. Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że sporo jest tych części, jednakże błyskawicznie przekonasz się, że korzystanie z aeropressu nie jest wcale złożoną czynnością i przysparza dużo satysfakcji. Do kompletu potrzebujesz jeszcze tylko przegotowanej wody i młynka do kawy.

Zdjęcie użytkownika Konesso.

Jak zaparzyć kawę w aeropressie?

Parzenie kawy w aeropressie może wyglądać na dość trudną czynność, lecz gwarantujemy, że odnosząc się do poniższych informacji, sporządzisz naprawdę smaczną kawę. Wiadomo, że trening czyni mistrza, a już po paru zaparzonych kawach stanie się to dla Ciebie odruchem.

Liczby i proporcje dla aeropressu:
• temperatura wody - 85-94°C
• ilość kawy - 7-9 gram/100 ml wody, czyli 16-22 gram na cały aeropress 
• wstępne zaparzanie, czyli preinfuzja - 50 ml wody i 30 sekund
• czas parzenia (bez przeciskania) - 120 sekund
• przeciskanie - 20-30 sekund

W pierwszej kolejności włóż papierowy filtr do sitka oraz przykręć je do cylindra. Postaw na naczyniu i przelej przez niego ciepłą wodę tak, aby pozbyć się papierowego posmaku z kawy. Potem wsyp zmieloną kawę do aeropressu i wlej około 50 ml wody. Odczekaj około 30 sekund, aby kawa mogła się otworzyć przy początkowym kontakcie z wodą. Wlej resztę wody tj. około 200 ml i odczekaj 60-120 sekund.

Podczas parzenia możesz przemieszać kawę w cylindrze, dzięki czemu stanie się bardziej wyrazista i mocniejsza. Po upływie czasu załóż tłok na cylinder i powoli jednostajnym i spokojnym ruchem rozpocznij przepuszczać kawę do filiżanki lub dzbanuszka. Gdy usłyszysz charakterystyczny syk, skończ przeciskać i odstaw aeropress. 



Podsumowanie

Otrzymany napar jest bardzo czysty, klarowny oraz pozbawiony fusów. Odpowiednio zaparzona kawa przedstawi nam swój prawdziwy smak i aromat, który z pewnością Cię zafascynuje. Gdy nabierzesz praktyki w parzeniu aeropressu, możesz eksperymentować z wykorzystanymi proporcjami kawy, poziomem jej zmielenia lub temperaturą wody. W alternatywnych metodach parzenia najciekawsze jest to, że nawet najmniejsza zmiana w całym procesie może zupełnie zmienić smak naszej kawy. Jeżeli jakość kawy jest dla Ciebie ważna i lubisz zabawy w kuchni, to aeropress jest dla Ciebie doskonałym urządzeniem.

Wpis powstał we współpracy z Konesso, a jeden produkt z tego sklepu znajduje się w moim pudełku.

9 komentarzy:

  1. Nigdy o tym nie słyszałam, jak ja mało wiem o kawie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio siostrzeniec pozcęstował mnie kawą z tego urządzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana, ja kupiłam aeropress jakies 3 miesiące temu i od tej pory kawa z niego to mój codzienny rytuał. Przerzuciłam się z rozpuszczalnej właśnie na parzoną i znalazłam tanią, zajmującą mało miejsca alternatywę dla wymarzonego ekspresu ciśnieniowego. Jest tak cudowny, że z przyjemnością będę dawać go w prezencie kawoszom z rodziny i wśród znajomych :) A to, co sama musze do niego dokupić, to elektryczny czajnik z termometrem oraz zpieniacz do mleka. I będę miała komplet :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz widzę takie urządzonko przyznam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super nowość Gosiu dla smakoszy kawy takich jak ja;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie widziałam czegoś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna propozycja i ciekawy post !
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, chętnie Cię odwiedzę. Nie odpowiadam na komentarze typu "Obserwujemy?" Jeśli spodoba Ci się mój blog to zostań na dłużej, jeśli spodoba mi się Twój to zaobserwuję:)

sejf

Copyright © Stare Pianino